Over ons onderwijs / Vakken / Economie en Ondernemen

Economie en Ondernemen


Kun je goed rekenen? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? Dan kies je voor dit VMBO profiel. Als je voor Economie en Ondernemen hebt gekozen heb je voor een brede opleiding gekozen met veel verschillende mogelijkheden in de economische sector. Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bij een bank of in een hotel. Ook kun je bijvoorbeeld gaan werken in een winkel, of in de mode.

In klas 3 E&O ga je de verplichte profieldelen ontdekken:
  •  Commercieel
  •  Secretarieel
Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het veel over geld. Geld dat verdient moet worden, beheerd moet worden, goederen die gekocht moeten worden maar ook weer verkocht moeten worden. Je leert dus veel over een goede administratie bijhouden; bv. inkoop en verkoopadministratie, loonadministratie, financiële administratie. Dit is nauwkeurig werk waarbij de computer een belangrijke rol speelt. Je leert ook hoe je een bedrijf moet opzetten, hoe je goed met klanten kunt omgaan, hoe je een winkel moet inrichten en hoe je reclame kunt maken.

Leren in theorie en praktijk


Je leert veel in theorie, met behulp van een boek en de computer, maar je leert nog veel meer in de praktijk. Als je de afdeling op school binnenloopt lijkt het wel een beetje op een kantoor. Hier werk je aan de theorie onderdelen, leer je werken met de verschillende computerprogramma’s en ben je bezig met de administratie van je bedrijf. De administratie van een bedrijf vindt plaats in een simulatiebedrijf. Hierin wordt de complete formulierenstroom van een bedrijf nagebootst. Afdelingen als inkoop, verkoop, administratie, magazijn en receptie passeren hier de revue. Hier krijg je hele praktische opdrachten, soms van de leraar, soms van iemand van een bedrijf van buiten de school.

Naast de verplichte profieldelen kun je uit een keuzedeel kiezen. Dat keuzevak gaat of over ondernemen of over het maken en beheren van een webshop. Economie & ondernemen is een breed profiel. In dit profiel maak je kennis met vele werkzaamheden en beroepen. Dit profiel wordt alleen aangeboden binnen de Gemengde leerweg van het VMBO. Alle vakken doe je om het niveau van de theoretische leerweg en daarnaast heb je drie uur praktijk in de week.

Voorbereiding op bijvoorbeeld de volgende beroepen: Verkoper, inkoper, magazijnmedewerker, kok, receptiemedewerker, administrateur, juridisch medewerker, etaleur.