Over onze school / Onze geschiedenis / De nieuwjaarsbrand / Het gedenkraam

Het gedenkraam

Vrijdag 4 november 2005 is het gedenkraam ter herinnering aan de Nieuwjaarsbrand van 1 januari 2001 onthuld. Een lang wordingsproces is mooi afgerond. Een speciaal moment in het bestaan van het Don Bosco College vond plaats. Het is een gedenkraam ter herinnering aan de jongeren van Volendam die zijn omgekomen bij de nieuwjaarsramp en ter herinnering aan alle anderen die daarbij zijn en waren betrokken.Na de ramp zijn we al snel bezig geweest met de gedachtevorming over een gedenkteken binnen de schoolmuren. De gebeurtenis was zo belangrijk en indringend dat een herinnering hieraan een vaste plaats diende te hebben binnen de school. Vele ideeën kwamen boven en vele plaatsen zijn genoemd. Uiteindelijk bleek het idee iets van glas te maken het meest te beantwoorden aan wat we wilden uitdrukken. Glas is immers doorzichtig, kleurig, broos en hard tegelijk en kan de juiste emotie oproepen.

Marja Nieuwenhuizen, toenmalig docent handvaardigheid, wist een glaskunstenaar op te sporen. Helaas kon zij bij een deel van het proces en de onthulling niet meer aanwezig zijn. Veel te vroeg is zij in december 2004 overleden. Haar familie heeft het vaandel overgenomen en is nauw betrokken gebleven bij de verdere verwezenlijking van de plannen.
Norbert van de Broek (met assistentie van zijn vrouw Ifigenia en Sander) heeft een ontwerp gemaakt, waarbij de kunstenaar de school bezoekend ons op weg hielp naar de juiste plaats voor het kunstwerk, de mooie ronde wand in de aula aan de kant van de Heideweg, een plaats waar een groot kunstwerk als geheel te aanschouwen zou zijn van binnenuit en ook van buiten. Dat laatste vonden we minstens zo belangrijk. Door de kromming van deze uitbouw omarmt het kunstwerk als het ware iedereen die zich er door geroepen voelt. De ideeën van de contactgroep zijn door Norbert vertaald in een mooi en tot de verbeelding sprekend ontwerp. Het werk is geïnspireerd op de stilte van de nachtelijke hemel en heeft als startpunt het beeld van het onzichtbare kleurenspectrum wat het licht van ons melkwegstelsel is. Het ontwerp is verder gebaseerd op foto’s die gemaakt zijn met een ruimtetelescoop. Ons onmetelijke heelal, de onzichtbare kleuren, de grootse vorm en de juiste balans van kleuren zaten in het ontwerp. Ook is er rekening gehouden met de lichttoevoer door het glas. Ook op een donkere dag (en daar zijn er vele van geweest) geeft het raam een gevoel van licht, warmte en betrokkenheid weer. De namen van de 14 overledenen, Liesbeth, Christin, Edward, Anja, Klaas, Nico, Dennis, Eric, Sharon, Ruud, Lennart, Nico, Peter en Yvonne staan in 14 van de 19 ramen onderin gegraveerd.

Een gebeurtenis als de Nieuwjaarsramp kent vele donkere en sombere momenten, daarnaast moeten we ook weer verder en hoop hebben op een toekomst voor iedereen in Volendam. Wij hopen van harte dat dit herdenkingsraam zal bijdragen aan een blijvende bezinning, een blijvende herinnering en aan een nieuw gevoel van hoop voor die toekomst. Ook wensen we het gedenkraam een lang leven. Een woord van dank is op zijn plaats voor alle initiatiefnemers, doorzetters en uitvoerders.

Gerard Dekkers, rector.


Hier enkele foto's van het gedenkraam.